Wandelen langs heuvelende dorpjes
Deze charmante rondreis neemt je mee doorheen natuurschoon, stilte en rust. Je doet de kouterdorpjes Munte en Baaigem aan en glooit ook even zachtjes mee op de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Op één van haar prachtige hellingen langs de wandelroute ontspringt een natuurlijke bron. Les je dorst onderweg in één van de eeuwenoude herbergen en maak je klaar voor een betoverende wandeling.
Vergeten idylle bij Merelbeke
We starten onze tocht van 13 kilometer in Munte, een herderlijk dorpje met maar liefst de volle 700 inwoners, dankt zijn naam aan het Romaanse ‘Montem’ (berg) en verwijst naar de heuvelrug waarop dit Scheldelandse dorpje ligt.
De typische kerk op het Munteplein en de twee huisjes links ervan zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht. Tegenover de kerk ligt Afspanning Oud Munte, een typisch dorpscafé van meer dan 200 jaar oud.
Dorstlessers voor paard en wandelaar
Destijds was dit de rustplek waar paard en ruiter de dorst konden lessen. Ook was het de plaats waar de ‘champetter’ op de befaamde ‘roepsteen’ de oorkondes en belangrijke mededelingen uit de misviering aan de dorpelingen bekendmaakte.
Ook vandaag nog kunnen wandelaars en fietsruiters er even verpozen en een hapje eten. Ja, ook jij – spring dus gerust even binnen in een horecazaakje in de buurt of breng je eigen picknick mee!
Voor ridders en jonkvrouwen
Het Munteplein en een gedeelte van de Ruspoel zijn geplaveid met kasseien. Deze maken deel uit van een historisch wegenpatroon dat de kouterrug van Munte dwarst. Al in de 16e eeuw liep hier de Pontweg, een verbindingsweg van Gent naar Oudenaarde, de huidige Hundelgemsesteenweg.
Wil je even halt houden bij een royaal stukje erfgoed op je tocht? Dat treft, want vlakbij staat het kasteel Ter Zinkt. Een echt middeleeuws slot met een kilometerslange dreef.
Kasteel ter Zinkt in Munte
Machtig kasteeltje bewonderen
Kasteel Ter Zinkt in Munte was een echt middeleeuws waterslot, omgeven door een dubbele slotgracht en uitgerust met een kerker voor misdadigers. In de 18de eeuw werd het grotendeels gesloopt, en in de 19e eeuw werden de resten omgevormd tot een lusthof.
Dit kasteel is dus een typisch voorbeeld van een romantische kasteel-interpretatie. Tegenwoordig mag je nog steeds haar prachtige buitenzijde bewonderen.
Haal je beste benenwerk boven
Op weg naar Baaigem, ook al een dorpje dat dateert uit de 10de eeuw, moet je enkele korte maar pittige steile hellingen op. In Baaigem beland je in een andere toeristische regio van Oost-Vlaanderen: de Vlaamse Ardennen. Die herken je aan het glooiende landschap dat zich voor je uitstrekt én waarop jaarlijks duizenden fietsers hun tanden stukbijten.
Voorbij Baaigem wandelen we langs de rand van de Makegemse Bossen, een van de vele waardevolle bossen rond Merelbeke. Het Heilig Geestbos of Armenbos dankt zijn naam aan de oorspronkelijke eigenaar: de Heilige Geesttafel van de Gentse Sint-Baafsabdij.
Bunker tijdens de Asselkouter wandelroute
Sterk camouflagewerk
Bunkers vormen de rode draad op deze route: alleen al in Munte zelf staan er nog 25 van deze betonnen curiosa. Ze werden in de jaren ‘30 neergezet ter verdediging van Gent in oorlogstijd en waren oorspronkelijk ten opzichte van de buitenwereld meer dan goed gecamoufleerd.
In de verslagen opgesteld door Duitse officieren staat meermaals vermeld dat het verdomd moeilijk was de bunkers te onderscheiden van de gewone arbeidershuisjes, boerderijen en stalletjes. Er zijn om deze reden ook vaak genoeg gebouwen beschoten en aangevallen waarvan men verkeerdelijk dacht dat het bunkers waren. Oorlogsverhalen: gruwelijk, maar toch ook wel boeiend.
Wat moest er dan verdedigd worden?
Deze route bevindt zich in de bunkerlinie ‘Bruggenhoofd Gent’, want deze weergaloze kunstparel ligt helemaal niet veraf. Zowel hip als historisch mag Gent zich volgens National Geographic tegenwoordig tot de top drie van meest authentieke bestemmingen ter wereld rekenen.
Ook de makers van Lonely Planet namen Gent op in hun lijst met ‘Tien steden die je zeker moet gezien hebben’. Wie zijn wij om hen ongelijk te geven? Je bent nu toch al in de buurt...
Kom de Asselkouter Wandelroute bewandelen
Scheldeland laat zich van zijn mooiste kant zien in deze Asselkouter Wandelroute – met een klein zijsprongetje naar de Vlaamse Ardennen. Trek je wandelschoenen aan en kom de knapste kantjes van de regio zélf ontdekken. Tot binnenkort!
Deze route gratis downloaden?
Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Asselkouter wandelroute op Routen.be.
Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.
Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Asselkouter wandelroute op Routen.be.
Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.
- Straat + huisnummer
-
Munteplein
9820 Munte
- Length
-
12,5 km
- Time
-
2u 40m
- Terrain
-
81% Verhard
- Actions
-
Bekijk deze route
Wandelen door Buggenhoutbos
Wandelen door de Beneden-Dendervallei
Wandelen langs stuifduinen
Wandelen door het Kravaalbos
Wandelen door de ruïnes van Dendermonde stad
Wandelen in het spoor van dichter Emile Verhaeren
Dit zijn de favoriete plekjes van veervrouw Sandra
Dit zijn de favoriete plekjes van Denderkajak-uitbater David