Sylvie verkent de machtige Scheldevallei

Sylvie verkent de machtige Scheldevallei

Zalige rust langs de Schelde

Getoutoftown
Auteur

Getoutoftown

Je moet het echt niet ver gaan zoeken om even helemaal weg te zijn. Dat bewijst ons weekendje in Baasrode en omgeving. Vanuit Antwerpen staan we er in minder dan vijftig minuten. We zijn er helemaal klaar voor om die machtige Scheldevallei per fiets, te voet en zelfs met de stoomtrein te verkennen.

Schelde.jpg

De Blauwborstroute

Tijdens ons verblijf zoeken we het water op in Scheldeland. Onze eerste activiteit is meteen van sportieve aard. In het fietspunt Mo-Clean aan het station van Dendermonde staan onze gereserveerde fietsen al klaar. Een kilometer verderop start onze fietsroute ter hoogte van knooppunt 91 aan de De Bruynkaai. De met knooppunten bewegwijzerde Blauwborstroute uit de belevingsgids Overstromen brengt ons langs de Schelde en de Dender, en door Appels. 

Een tochtje van vijftien kilometer, en wat de kinderen betreft is dat ruimschoots voldoende. De route is genoemd naar een zeldzame zangvogel die de laatste jaren weer in opmars is. We passeren onderweg enkele mogelijke broedgebieden van de vogel die zowat het midden houdt tussen een roodborstje (maar dan met blauw op zijn borst) en een nachtegaal.

preview_Veer_Berlare6.jpg

Stilte langs de Schelde

De Blauwborstroute dompelt ons echt onder in de Scheldevallei. Want, wat is die Schelde mooi! De drukke waterweg zoals wij haar in Antwerpen kennen, toont een heel ander gezicht in Scheldeland. Akkoord, er is industrie. Maar we passeren ook windmolens en vooral pure natuur langs de brede stroom. Water, planten, een eenzame fietser of een heel peloton, en dan meteen weer stilte. Heerlijk! 

We geven je graag nog een tip mee. Nabij knooppunt 77 en het veerpontje Appels – Berlare vind je het restaurant Appelsveer. Stop daar voor een lekker streekbier, heerlijk ambachtelijk ijs of andere hapjes en drankjes van eigen kweek, en gun die benen wat rust in hun boomgaard vol pure vruchten. Een echte culinaire oase. 

Onze ingekorte versie van de Blauwborstroute zit er veel te snel op. Die vijftien kilometer mogen er gerust wat meer zijn.

preview_772aae0d15ad4851b2d87cdfd7cdd4bf3c867b0f4ec9404191e2b779fdb888c0660dcdc96c844b2a833398ad66ca8998.jpg

Kunstenaarsdorpje Vlassenbroek

Wanneer je op weekend bent, zijn de activiteiten belangrijk, maar wegen de restaurants eigenlijk net zo zwaar door. Althans, voor een beetje Bourgondiër wel. Ja toch!?! Voor ons is ’t Ateljeeken in het kunstenaarsdorp Vlassenbroek nabij Dendermonde een absoluut schot in de roos. We eten er heerlijke mosselen en zalm en worden er supervriendelijk bediend. Op het zonovergoten terras overvalt ons een zalige rust. Hier is niemand gehaast. Je ziet en voelt het aan alles. Iedereen komt hier om te genieten van het moment. Zelfs de kinderen worden er (redelijk) rustig van. 

Na de lunch trekken we het pittoreske dorpje in. Vlassenbroek ligt achter de dijk in een meander van de Schelde. Vanop het jaagpad heb je een mooi zicht op het dorpje dat de laatste honderd jaar vooral schilders wist aan te trekken. Ze vinden hier volop rust en inspiratie. Een stevige ringdijk beschermt het dorp tegen overstromingsgevaar. Op enkele panoramapunten heb je een prachtig uitzicht op de Schelde en de nieuwe natuurwaarden die hier dankzij het Sigmaplan werden aangelegd.

preview_114992b258aa4a6e9eeab9bf1cace1ec891d92ae88b7487abef00360095a1ba50775da8bc47f44e993691b3bb3f42924.jpg

Op bezoek op een scheepswerf

De scheepvaart is onlosmakelijk verbonden met Scheldeland. Nu nog doorkruisen schepen de hele regio, maar ook vroeger was dit een belangrijke industrietak, een bron van inkomsten. In Baasrode, deelgemeente van Dendermonde, en op een steenworp van onze B&B Casa Cava ontdek je heel wat over deze historische bedrijvigheid. 

Op de site die is samengesteld uit drie voormalige scheepswerven, staan prachtige maquettes opgesteld. Ze werden tot in de kleinste details afgewerkt. Verder op de Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode staan we oog in oog met portretten van de arbeiders die hier ooit werkten. We horen verhalen van de enorme families (met tien kinderen, slik!) die zich voor de schepen uit de naad werkten. 

Heel bijzonder is het bezoek aan het atelier waarin er tot 1986 nog echt gewerkt werd. Door de concurrentie in de scheepsbouw doofde deze industrie in Baasrode geleidelijk aan uit. Nu worden er buiten op de droogdokken nog schepen hersteld voor toeristische doeleinden. Binnen een paar jaar kunnen we misschien een boottochtje maken op de Schelde in zo’n magnifieke houten palingbotter. Iets om in de gaten te houden!

preview_fullsizeoutput_752d.jpg

Honderd nachten slapen

Tijd om in te checken in onze B&B. Volgens mijn enthousiaste kinderen is ons logies hét hoogtepunt van onze getaway. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de jacuzzi, het bubbelbad in hun woorden. Enkel omwille van dat enorme zalig warme bad zouden ze hier willen blijven wonen of op zijn minst honderd nachten slapen. Ik kan ze geen ongelijk geven. Na een actieve dag in Scheldeland is baden met zicht op grazende koeien en paarden bijzonder aangenaam. Dus, bedenk rust, een drankje, en wat sfeerlichtjes erbij, en je bent helemaal het mannetje. 

De B&B werd ingericht in de voormalige brouwerij De Landtsheer in Baasrode. Casa Cava beschikt over drie ruime en comfortabel ingerichte kamers voor twee tot drie personen. Elke tot in de puntjes verzorgde kamer is naar een wijndruif genoemd, een erfenis van de vorige eigenaars, die wijnhandelaars waren. Vandaar ook de naam van de B&B. Ingeborg runt sinds april 2018 B&B Casa Cava en ze doet dat goed. Ze ontvangt ons met de glimlach en leidt ons rond. De enorme achtertuin is de ideale speeltuin voor de kinderen. Ik kan me zo voorstellen dat internationale zakenlui hier tijdens de werkweek helemaal tot rust komen. Ook voor weekendtoeristen zoals wij is het hier zalig! Casa Cava is trouwens de ideale uitvalsbasis voor allerlei activiteiten in de omgeving.

preview_d6803e1f266145d18ff1adbd51076664cc150ae601ec4992acfdbe0dbd9e46fd5589260e86ea46469bc8ef698641bc4d.jpg

De Kille in Moerzeke

We dineren in De Kille in het landelijke Moerzeke, deelgemeente van Hamme. Dit is opnieuw een fijne plek, zeker als er kinderen in het gezelschap zijn. In de omheinde buitenspeeltuin halen ze hun hart op. Je kan er eten op het terras, binnen of boven op zolder met zicht op de Schelde. Wij kiezen voor de laatste optie, gewoon omdat het er keigezellig is. 

Het mooiste moment overvalt ons bij het vertrek uit De Kille. We worden door Moeder Natuur getrakteerd op een prachtige vuurrode zonsondergang. Daar staan we toch even in stilte naar te kijken.

preview_fullsizeoutput_757d.jpg

Heerlijk Bosbad

Ingeborg verwent ons ’s morgens met een heerlijk ontbijt met huisgemaakte granola, brood en confituur. Krachten opdoen, want we starten onze dag met een wandeling in het Buggenhoutbos. Het blijkt een onvervalste topper. Zot schoon hoe de zonnestralen door de takken van de machtige eiken en beuken schijnen. Alsof er op sommige plekjes iets mysterieus gebeurt. 

In het Buggenhoutbos vind je wandelroutes, speelzones en picknicktafels. Bij joggers zijn de tracks en de fit-o-meter bijzonder in trek. In het uitgestrekte bos ben je zelden alleen. Wij laden onze batterijtjes met volle teugen op tijdens de deugddoende wandeling. Op de speelzone aan de Konijnenberg staat een superlange picknicktafel onder de statige wintereiken. Er is ook een schuilhut. Net voorbij de eeuwenoude Boskapel is trouwens ook een picknickplek en aan de begrazingszone vind je een schuilhut, enkele banken en een picknicktafel. 

Wist je trouwens dat een bosbad ontspant, je hart rustiger doet slaan en je bloeddruk verlaagt? De term ‘Shinrin-yoku’ komt uit het Japans en betekent letterlijk 'woud-bos-baden'. Net omdat Japanners zo’n stressy leven hebben, wordt hen dikwijls aangeraden een heilzame boswandeling te maken. Zelfs de wetenschappelijke wereld is ervan overtuigd dat een bosbad positieve effecten teweegbrengt.

preview_fullsizeoutput_7581.jpg

Stoom aflaten

In de maanden juli, augustus en september rijdt er twee keer per dag een stoomtrein tussen Baasrode en Puurs-Sint-Amands. Dat is een superleuke activiteit om met kinderen te doen. De oudste locomotief dateert van 1930. Dat zie je en dat voel je. In de met massief hout beklede wagon staan er oude, maar chique stoffen banken die nog bijzonder goed veren. Een heel stuk jonger, maar wel al oud genoeg om als attractie dienst te doen, is het tweedeklasserijtuig. Een feest van herkenning voor wie in de jaren ’90 wel eens de trein nam op lokale lijnen die nog niet van elektriciteit voorzien waren. 

Tijdens een korte stop in Oppuurs mogen de kinderen zelf even in de locomotief stoom aflaten. Met geluid en al. Zoals in de film, of zoals bij Thomas de Trein, die bekende tekenfilmserie over een eigenwijze stoomlocomotief en zijn collega’s.

In Puurs-Sint-Amands komt de locomotief via allerlei manoeuvres achteraan de trein te staan. Het hele gebeuren en de rit heen en terug geeft een idee hoe het er vroeger op de spoorwegen aan toeging. Dit is echt wel een plezant en leerrijk uitje voor jong en oud. En, niet onbelangrijk, er is catering aan boord. De uurregeling, tarieven en alle verdere info staat op stoomtrein.be. Naast de vaste ritten zijn er ook uitzonderlijke ritten voor bijvoorbeeld huwelijken of bedrijven mogelijk. 

Wat een weekend! Zo dichtbij, en toch ver weg van zorgen, werk en huishouden. Heerlijk!

Bestel je gratis vakantieboek

Ontdek nog meer uitstapjes voor je vakantie in Scheldeland
Getoutoftown

Getoutoftown

Sylvie noemt zichzelf 'de madam van de korte tripjes'. Samen met haar kinderen verzamelt ze leuke adresjes, beleeft ze onvergetelijke momenten en ontdekt ze onbekende plekjes in de Benelux. Hun avonturen schrijft ze neer op de blog getoutoftown. Ze woont in Antwerpen en kent de Schelde als druk bevaren rivier. Haar verbazing is groot als ze voor Expeditie Scheldeland in een wereld van rust en kalmte terechtkomt.