
Auteur
©2025 Toerisme Scheldeland maakt deel uit van Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Provincie Antwerpen. Alle rechten zijn voorbehouden.
Pittoreske dorpen, prachtige kastelen, Europese topnatuur en heerlijk weidse velden… Wat mogen ze hier trots zijn op de Scheldevallei! Jaarlijks is het onder de noemer ‘Hoogtij’ één dag feest over heel de Scheldevallei en valt er van alles te beleven op en rond het water. Dit jaar gooide corona roet in het eten… of toch niet helemaal? Samen met mijn vrouw Eva en de kinderen ging ik op ontdekking.
Op een dag in juli trokken we eropuit om de Hoogtij wandelroutes te ontdekken. Geen grootschalig evenement in juni dit jaar, wel een hele zomer lang de mooiste wandelroutes in meer dan 20 gemeenten, van Destelbergen en Melle tot Willebroek en Zwijndrecht. De gemeenten in de Scheldevallei sturen je letterlijk wandelen langs hun mooiste natuurpareltjes. De sigmanatuur die je tijdens de wandelroutes tegenkomt ontstond onder impuls van het sigmaplan, dat de Scheldevallei beter beschermt tegen overstromingen.
Zelf gingen we op stap in ‘het land van Stille Waters’ en combineerden we 2 van de Hoogtij wandelroutes: de Emile Verhaerenwandelroute en de wandelroute langs Den Bunt en Lippenbroek. Een groot deel van onze route volgden we de loop van de Schelde en zo doorkruisten we een deel van Puurs-Sint-Amands en Hamme. En wat waren we verrast door de prachtige vergezichten langs de rivier, de natuur en de pittoreske dorpjes.
Als startplaats was het dorpje Sint-Amands gewoonweg perfect! Wat je te beurt valt in dit dorpje? Zijn idyllische ligging aan wat ook wel ‘de mooiste Scheldebocht’ wordt genoemd, en tal van leuke horecazaken om uit te kiezen. Dit was niet de eerste keer dat we hier kwamen, ook het topadresje Café d’O bezochten we al eerder. En wij ontdekten dit lang voor voormalig Koning Albert en zijn Poala hier langskwamen.
Het veer bracht ons naar de overkant van de Schelde waar we onze wandelroute startten in Moerzeke. Plan je om zelf een veerboot te nemen tijdens je wandelroute? Neem dan zeker je mondmasker mee want de veren worden gezien als openbaar vervoer.
Eens in Moerzeke verliep onze route langs de groene oevers van de Schelde. En wat was het genieten! Van de rust, en de mooie landschappen en van de brede rivier die zich langzaam een weg baant richting Antwerpen. Je hebt er ook een prachtig zicht op het voormalige vissersdorpje Mariekerke en we kunnen het beamen: het zicht over het water met het kerkje op de achtergrond heeft een hoog postkaartgehalte en is zeer ‘instagram worthy’!
Al wandelend passeerden we natuurgebied Lippenbroek. Dit natuurgebied doet sinds 2006 dienst als testgebied voor het Sigmaplan en wetenschappers onderzoeken hier sindsdien de werking van een overstromingsgebied met getijdenwerking. Een wereldprimeur waarvoor al vele bezoekers uit binnen- en buitenland naar Hamme afzakten. Naast het opvangen van het overtollige rivierwater zorgen deze gebieden er ook voor dat de natuur maximaal floreert.
Wat verder op de route stapten we langs schaapjes die her en der rustig de oevers afgrazen, heel idyllisch allemaal.
Met best al wat kilometers in de benen waren we meer dan klaar voor een verfrissende stop. Halt houden deden we aan het veer Driegoten – Weert waar je kan kiezen uit verschillende horecazaken. We installeerden ons op het terras van de Nieuwe Kreek en een lekkere duvel kon mij wel behagen. Na onze pauze namen we opnieuw de veerboot om onze route via Weert verder te zetten richting Sint-Amands.
Voor de terugweg verlieten we af en toe de dijk om het mooie pad dat beneden in de natuur loopt te volgen. O ja, nog een leuke tip : wandel je van Weert naar Sint-Amands? Stop dan zeker even bij Koningsrek Zates. Dit authentieke caféetje is sinds de opening in 1838 een waar begrip geworden in de omgeving en uitbaatster Elisabeth staat er met haar 82 jaren nog elke dag achter de tapkranen.
Afsluiten deden we bij bistro Lara Louise, een gezellige horecazaak die ondergebracht is in een stemmig historisch pand. Je geniet er van een vriendelijke bediening en mooie verzorgde bordjes. Kiezen doe je uit Belgische klassiekers en een aantal gerechten uit de wereldkeuken. Doorheen de gerechten wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale producten. Als afsluiter genoten we nog even van de prachtige zonsondergang met zicht over de machtige Schelde.