Op bierexpeditie met Glenn door Scheldeland

Op bierexpeditie met Glenn door Scheldeland

Blogger Glenn ontdekt de Scheldelandse bieren

Reistebrij
Auteur

Reistebrij

Scheldeland is een echte bierregio, de brouwerijen schieten er als paddenstoelen uit de grond en de regio is doorspekt met authentieke cafeetjes. Samen met mijn goede vriend Matthias ontdekte ik een weekend lang de diversiteit van de Scheldelandse bieren. We bezochten een brouwerij, ontdekten gezellige caféetje en wandelden langs mooie natuur en charmante dorpjes.

Mijn weekend in Scheldeland start op amper tien kilometer van mijn woonplaats. We bevinden ons in Durmen, een klein schilderachtig Oost-Vlaams gehucht, ooit een zelfstandige gemeente, bij Zele. Hier vlakbij stroomt de Durme, de rivier waaraan het plaatsje zijn naam ontleent. Op het dorpsplein is het stil en rustig. Volgens mij is het hier zalig wonen. 

We zien weinig mensen op straat, misschien omdat de meesten nog slapen terwijl wij al vertrekkensklaar staan voor onze eerste wandeling van dit weekend.

preview_IMG_7480.jpg

Kunst langs de Durme

In het pittoreske centrum van Durmen begint de 9 kilometer lange Durmeboordenwandelroute. De wandeling is met zeshoekige bordjes bewegwijzerd. Bijna meteen na de start zitten we al midden in het groen en genieten we van een weids uitzicht. Wat later wandelen we op de grasdijk langs de meanderende Durme tot het kerkdorpje Sint-Anna, een deelgemeente van Hamme. 

De Durmeboordenwandelroute is een heerlijk rustige wandeling die af en toe ook gecombineerd wordt met cultuur. Langs het hele parcours staan meer dan twintig vaak kleurrijke schilderwerken van de in Durmen geboren kunstenaar André Bogaert. De openluchtexpo is een eerbetoon aan het omvangrijke oeuvre van de man. Hij overleed meer dan dertig jaar geleden. Het geeft zeker een extra dimensie aan deze prachtige natuurwandeling. De weergoden zijn ons niet al te gunstig gezind, maar gelukkig klaart het naar het einde toe op.

 

preview_IMG_7516.jpg

Unieke lunchplek

We rijden een paar kilometer verder naar de Scheldedijk in Zele. Restaurant Den Anker is echt een unieke plek om te lunchen. Het restaurant werd ingericht in een historisch pakhuis uit 1930, waarvan de structuur zo goed als bewaard gebleven is. Er is ook een prachtig zomerterras dat omzoomd wordt door het groen. Je kan er zowel van een seizoensmenu genieten als à la carte eten. De kaart is gevarieerd en ook vegetariërs vinden er volop hun gading. Kortom, een leuke, idyllische locatie met vriendelijke bediening. Wat wil een mens nog meer?

Buggenhoutbos in Buggenhout
Karmeliet bij Brouwerij Bosteels

Bier voor de burgemeestersjerp

Na de lunch gaat het richting Buggenhout, een gemeente die zichzelf omschrijft als bosgemeente. Ze zouden er ook nog ‘bier’ en ‘ham’ kunnen aan toevoegen, want Buggenhout is de thuisbasis van twee bekende brouwerijen en van de hamproducent Grega, een echte en typisch Belgische lekkernij. 

In het centrum van het dorp ligt brouwerij Bosteels, bekend van bieren als Kwak, Tripel Karmeliet en het champagnebier Deus. De brouwerij werd opgericht aan het eind van de 18e eeuw door Evarist Bosteels en is nu, zeven generaties later, nog steeds in handen van dezelfde familie. In 2016 werd de brouwerij overgenomen door AB InBev, maar de familie Bosteels zetelt nog in de Raad van Bestuur en blijft betrokken bij de werking van de brouwerij. 

Het binnenplein van brouwerij Bosteels is absoluut het bezoeken waard. Rondom staan het brouwershuis, de brouwerijgebouwen en de voormalige paardenstallen die nu dienst doen als degustatieruimte. Het brouwershuis werd ontworpen door Louis Minard, de ontwerper van de bekende Minardschouwburg in Gent. Tijdens ons bezoek krijgen we het één na het andere interessante verhaal te horen. Aan deze brouwerij kleeft heel wat geschiedenis die trouwens nauw samenhangt met de geschiedenis van de gemeente Buggenhout. Zo was Antoine Bosteels, die vijftig jaar lang de leiding had over de brouwerij, ook vijftien jaar lang burgemeester van Buggenhout. 

Bij de verkiezingen kreeg hij concurrentie van familie De Landtsheer, die andere bekende brouwersfamilie van Buggenhout, bekend van hun Malheurbieren. Vandaag kan je je amper voorstellen dat het volk op je zou stemmen als je hen een goed biertje belooft. Ik zou absoluut niet weten op welke brouwer ik zou moeten stemmen. Hun bieren zijn even lekker…

Brouwerij Bosteels in Buggenhout
Kwakbier bij Brouwerij Bosteels in Buggenhout

Drinken uit een koetsiersglas

Ook aan de bieren van brouwerij Bosteels hangen interessante verhalen vast. Het Kwak-glas heeft niet de normaalste vorm, dat wist ik al langer. Ik had alleen totaal geen idee waarom dit glas zo afwijkt van de norm. Het is uniek en het lijkt op een zandloper met een bolle onderkant. Je drinkt het bier vanuit een houder, net zoals de mannen die vroeger met paard en kar rondreden door het dorp. Omdat drinken en rijden niet was toegestaan bedachten ze een glas dat in een ring kon gestoken worden die vasthing aan de paardenkoets. Het bierglas kon niet vallen en de bestuurder had zijn bier toch steeds ‘bij de hand’. Vandaag wordt een Kwak-glas in een houten houder gezet. 

Een brouwerijbezoek met degustatie duurt twee uur, degustatie inbegrepen. Je moet wel vooraf reserveren. Na het brouwerijbezoek is een bezoek aan het Buggenhoutbos zeker een aanrader. In dit eeuwenoude bos kan je zowel een korte als een lange wandeling maken. Je zal er niet snel verdwalen dankzij de uitgestippelde wandelingen en de knooppunten van het wandelnetwerk Brabantse Kouters. Je start best je wandeling vanaf de parking langs de Kasteelstraat tegenover de meer dan 500 jaar oude Boskapel.

preview_Hires-Tour-_MW19289.jpg

Gezellig tafelen op de Dries in Opdorp

Omdat er behoorlijk wat bier gebrouwen wordt in de streek rond Buggenhout valt er veel te proeven in de plaatselijke cafeetjes. Op de Dries in Opdorp, een deelgemeente van Buggenhout, vind je het gezellige dorpscafé Drytoren. In de zomermaanden staat het terras uit op het grasplein op de Dries. De Dries wordt tot de grootste marktpleinen van Vlaanderen gerekend. In het voorjaar, tussen half maart en half april, bloeien hier tienduizenden narcissen. Een even kleurrijk als fotogeniek schouwspel. 

Wist je trouwens dat zich vlakbij het centrum van Opdorp het geografische middelpunt van Vlaanderen bevindt? En dat hier ook drie provincies samen komen, namelijk Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant? Na het aperitief in De Drytoren steken we het grote grasplein op de Dries over naar het stemmige restaurant De Poort van Cyriel. Het hele interieur straalt authenticiteit en warmte uit. Op zomerse avonden kan je je ook op het terras nestelen met zicht op de tuin.

preview_IMG_7649.jpg

Wegdromen in Zele

Zalig toch om vlak bij huis een echt vakantiegevoel te ervaren? Matthias en ik overnachten bij B&B De Moeraseik in Zele. Een heerlijk logies op amper twintig kilometer van mijn woonplaats. Bij aankomst worden we gastvrij ontvangen door Roos en Dirk. Ze leiden ons rond in hun prachtige huis en maken meteen duidelijk dat je hier als gast echt thuiskomt. Je kan er gebruikmaken van de ligstoelen en het nieuwe bijhuis in de tuin. Het koppel verwelkomt bijna elke dag gasten die van Scheldeland willen genieten vanuit hun mooi gerenoveerde B&B die door Toerisme Vlaanderen werd bekroond met vier sterren. 

Onze kamer heeft meer weg van een ruime studio. Met een kleine keuken, een groot bed en een aparte badkamer met regendouche hebben we alles bij de hand voor een geslaagd verblijf. Daar komt nog eens het geweldige uitzicht over de grote tuin en de weilanden naast De Moeraseik bij. 



Na een zalige nachtrust vinden we voor de deur van onze slaapkamer een karretje met een heerlijk vers gemaakt ontbijt. We ontbijten in pyjama en stellen de douche nog wat uit. Heerlijk om zo te mogen ontwaken. Wie dat wenst, kan ook op het terras ontbijten. Wie ook van een verblijf in De Moeraseik wil genieten, reserveert best op voorhand.

preview_IMG_7680.jpg

Brouwersdorpje Wieze

Na het uitgebreide ontbijt kunnen we een stevige work-out wel gebruiken om de calorieën er af te krijgen. Hoe kunnen we beter de dag starten dan met een stevige wandeling? We rijden naar Wieze, een deelgemeente van Lebbeke, in het hart van de Dendervallei tussen Aalst en Dendermonde. Wieze was jarenlang een dorp van brouwers met brouwerij Van Roy als bekendste speler. Deze brouwer was de oorspronkelijke organisator van de bekende Oktoberfeesten in het dorp. Ze bouwden hiervoor zelfs de bekende Oktoberhallen, waar ook vandaag nog vele evenementen plaatsvinden. Onderweg en in de vele cafeetjes vinden we nog verwijzingen naar dit vroegere brouwersleven in het dorp. 

Al wandelend komt ook de geur van chocolade ons tegemoet, afkomstig van chocoladeproducent Barry Callebaut. Geen Oktoberfeesten of chocolade voor ons. Wij stappen de Vliegenetersroute, een wandeling van 11 kilometer die de Beneden-Dendervallei via Wieze, Denderbelle en Lebbeke aandoet. De met zeshoekige bordjes bewegwijzerde wandeling vertrekt op het pittoreske dorpsplein van Wieze, beschermd als waardevol dorpsgezicht. ‘Den Dikken Eik’ met zijn machtige kruin domineert het hele plein.

De naam van de tocht verwijst naar de bijnaam van de Wiezenaars die destijds als bijzonder gierig werden bestempeld. We stappen door velden en over kleine landweggetjes en gaan dwars door enkele parels van natuurgebieden. De wandeling wordt getypeerd door een open weidelandschap. Geen mens te bekennen.

Onze enige metgezellen zijn de vogels die zich in deze weidse omgeving graag ophouden. Rustig wakker worden op een zondagochtend noemen we dat.

Vliegenetersroute in Wieze
Wiezetripel bij het Restaurant het Brouwershuis in Wieze

Vers stoofpotje

Na het stappen is onze maag wel toe aan een stevige lunch. Rondom en vlak bij het Wiezeplein vinden we verschillende restaurants. We kiezen voor het Brouwershuis waar typisch Vlaamse gerechten de kaart sieren, van mosselen – friet tot een vispannetje of stoofvlees. In het weekend reserveer je best een tafeltje, want het is er best druk.

preview_Tkroontje_Denderbelle16.jpg

Nakaarten met streekbier

Er gaat niets boven het nakaarten tussen pot en pint na een geweldig weekend als dit. Een t ypisch Vlaams trekje, misschien? In de regio vind je vele toffe cafeetjes met elk hun eigen karakter en een eigen streekbierenkaart. In Scheldeland worden immers heel wat bieren gebrouwen. Zou dat aan het water liggen dat in de regio zo rijkelijk aanwezig is? Toch een onontbeerlijk element bij het brouwen. 

We geven je graag nog een tweetal topadresjes in de buurt mee. Op de Kaaldries in Hamme vind je de Bierhoeve waar het typische café-interieur één en al nostalgie uitstraalt. Of wat dacht je van nog een degustatie bij een brouwerij? Dan raden we je brouwerij ’t Kroontje in Denderbelle (Lebbeke) aan, waar ze het lekkere Rebellebier brouwen. Elke tweede en vierde zondag van de maand kan je er terecht in de degustatieruimte om te proeven van hun twaalf verschillende Rebellebieren. Je moest al weg zijn!

Bestel je gratis vakantieboek

Ontdek nog meer uitstapjes voor je vakantie in Scheldeland
Reistebrij

Reistebrij

'And so the adventure begins', is de favoriete quote van Glenn. Hij trekt al vier jaar de wereld rond op zoek naar mooie en bijzondere plekken. Wist hij veel dat ze ook in Scheldeland zo voor het grijpen liggen. Zijn ervaringen deelt hij op de blog Reistebrij, een verwijzing naar het uiteenlopende karakter van zijn reizen. Dankzij Expeditie Scheldeland ontdekt Glenn tijdens een weekend en enkele dagactiviteiten een nieuw stukje wereld, en dat vlak bij zijn woonplaats.